Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΤΑΦΊΔΑ





Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας,
οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες.
Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν, μαζί με το μέλι,
τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες.
Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια.
Η παρασκευή σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει
σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή το σταφύλι,
ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία.
Επειδή αποτελούν καλή φυτική πηγή σιδήρου, βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής
αναιμίας. Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή καλίου, που έχει αποδειχθεί
ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών.
Στην σταφίδα αφθονούν οι φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας,
των αιμορροΐδων και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Μελέτη του Κέντρου Μελετών και
Ερευνών του Los Altos της Καλιφορνίας, έδειξαν ότι 1/4 της κούπας σταφίδα την ημέρα,
μειώνει την χοληστερόλη κατά 10%.